För barn finns det många utvecklande lek- och lärspel där barnet får bekanta sig med bokstäver, bilder och samband. Detta kan ge en nyttigare skärmtid än att sitta och titta på Youtube-klipp eller söta kattungar. Spel som går ut på att systematiskt bygga upp saker som nöjesfält och liknande hjälper också barnet att se samband och orsaker som exempelvis besökare till nöjesparken i förhållande till biljettpris eller antal roliga saker att göra i parken.

Äldre barn

Äldre barn växer ifrån enklare spel och vill ha större utmaningar. Spel som går ut på att skjuta fiender och göra uppdrag blir intressanta och det är inte alltid du som förälder tycker att alla spel är så lämpliga.

Actionspel kan ha positiva effekter också, det hävdar professor Daphne Bavelier, forskare i kognition vid Rochester University i USA. Forskarna upptäckte att de som spelade actionspel under två veckors tid fick bättre syn och känsla för att snabbare upptäcka små detaljer samt att de fick en ökad koncentrationsförmåga, vilket kan underlätta vid exempelvis bilkörning där snabba reaktioner på små detaljer är livsviktigt.

Andra fördelar med spel för barn är att de ofta utvecklar sina kunskaper i engelska språket då mycket kommunikation mellan spelare sker på just engelska.