Ett fritidsintresse utanför hemmet är bra på många sätt, inte bara för de sociala kontakterna utan även för nya intryck och nya upplevelser och för att få lite extra motion. Just motion är viktigt för barn då det frigör ämnen i hjärnan som är bra för minnet. Ett bra minne hjälper barnet i skolan och till en bättre framtid. Genom att kombinera lite extra motion med ett intresse blir det lättare att slita barnet från spelandets värld. En hobby utanför hemmet kan även stimulera social kompetens och ge nya vänner, något som är bra för ett barn.

Att det är viktigt att ha ett fritidsintresse känner de flesta till, men kanske inte varför det är viktigt. För många räcker det med att barnen är upptagna och roar sig själva på ett vettigt sätt utan att ställa till med problem. Idag är datorer och tv-spel väldigt lockande och förekommande, och barn umgås relativt mycket med varandra via internet.

Rör er!

Det finns många olika aktiviteter för barn, allt ifrån bollsporter till gymnastik, simning, ridning till hockey, terränglöpning, orientering, scouter och segling. Allt beror på vad barnet är intresserat av och hur familjens ekonomiska förutsättningar ser ut. Som förälder är det därför viktigt att hitta något som barnet tycker om att göra och uppmuntra det så mycket det går. Har familjen hund är det bra om barnet faktiskt följer med ut och promenerar med hunden. Har ni mest stillasittande aktiviteter i familjen är det dags att börja röra på er tillsammans för barnets skull. Barnets inlärning påverkas positivt av motion, som höjer pulsen rejält under en halvtimme ett par gånger i veckan, och bara på det fysiska planet finns många fördelar att få genom att vara aktiv.