Den första dansen kan vara en svängom på babyrytmiken. Här träffas barn och föräldrar för att till sång, ramsor och rytminstrument stimulera sinnena och fantasin hos både barn och förälder genom enkla dans- och lekrörelser.

Babyrytmik hålls ofta på vårdcentraler med barnavårdsmottagningar och i kyrkans regi samt även bibliotek och babycaféer på olika mötesplatser. Se efter vad som finns i utbudet just där du bor.

Hur går det till?

Tidningen Norra Skåne skriver om hur det kan gå till på babyrytmik i den lilla byn Tyringe utanför Hässleholm. Där träffas man för en halvtimmes sång, musik och ramsor en gång i veckan och det finns en öppen förskola en våning ner för att de äldre syskonen ska kunna leka av sig medan föräldern och babyn sjunger ramsor och gör rörelser. Deltagarna är positiva och bebisarna glada.

Barn tycker som sagt om att härma andra och små barn brukar vara fascinerade av att titta på andra barn även om de inte leker tillsammans. På babyrytmik är barnen oftast upp till ett år gamla så många av dem börjar redan som några månaders bebisar, och i den åldern är observation av omvärlden och undersökning av densamma medelst munnen en höjdare.

Musiklekarna stimulerar barns utveckling och taktkänsla, och även deras minne tränas. Om varje träff följer exakt samma schema med samma ordning på samma sånger och lekar lär sig barnet snabbt känna igen dem och det blir välbekant och roligt.

Vissa grupper kan vara åldersindelade för att lekarna och musiken ska kunna anpassas ännu bättre utifrån barnens utvecklingsnivåer. Här tränas det musikaliska intresset, social samvaro, motorik och koordination samtidigt som barn och förälder får en rolig och mysig stund tillsammans. Att gå på babyrytmik kan vara ett bra sätt att komma hemifrån en stund och få lite nya intryck, då det kan vara ganska ensamt och tråkigt att gå hemma hela tiden under föräldraledigheten. Både barn och vuxna mår bra av att komma ut lite och göra saker, träffa andra och få nya intryck.

Fungerar på alla språk

Eftersom samhället idag är relativt mångkulturellt och många har svårt att komma in i det sociala livet kan babyrytmik vara ett bra sätt för integration och samvaro över språkgränserna. Musik och rörelselekar pratar alla världens språk och det går att hänga med och ha behållning av det även utan att kunna svenska så bra. Det kan göra att kvinnor som flytt hit och inte har så mycket egna kontakter kan träffa andra mammor och deras barn och få en chans att komma in i samhället.