Bered dig på att förvånas över hur mycket roligt du kan skapa med bildäck och bilhjul. Så länge hjulen inte rullat på vägarna går det numera att få tag på giftfria alternativ som passar bra till såväl gungan som till sandlådan. Läs här för att få inspiration till lekplatsen och andra lekmiljöer utomhus.

1. Gunga

Att använda bildäck till gungor är ett klassiskt exempel på hur hjul från exempelvis Hjuldepån kan användas på lekplatsen. Du har säkert sett mängder av gungställningar med så kallade däckgungor på lekplatser.

2. Balansbana

Om du har flera däck kan du gräva ner dem till hälften så att de sitter fast i marken med yttersidan uppåt och i en valfri ordning, kanske på rad eller i ett slags sicksackmönster. Därmed har barnen också fått en utmärkt balansbana att gå, springa och hoppa på.

3. Hinderbana

En balansbana för osökt tankarna till en hinderbana. Placera hjulen två och två i en rad och med hålet öppet så att man kan sätta fötterna i det. Gräv ner däcken lite grann i marken för att ge dem stadga liksom för att undvika onödiga olyckor. Så enkelt är det att göra en egen hinderbana! Det är krävande att springa genom däckhindret och därför är hinderbanan ett bra sätt att öva bland annat kondition.

4. Gungbräda

Det är även busenkelt att göra en gungbräda att leka med. Du kan exempelvis balansera en lång, tålig bräda över ett till hälften nedgrävt däck eller kapa ett hjul på mitten och fästa en sittbräda över den kapade delen.

5. Sandlåda

Har du ett stort traktordäck över? Använd det som sandlåda. Det finns även många fina exempel på hur mindre hjul har använts som minisandlådor runt den stora, ”vanliga” sandlådan. Det är faktiskt ganska skönt att sitta på det något sånär mjuka gummit. Mycket hellre det än att sitta på en hård träram!

6. Miniatyrvärld

Genom att fylla ett hjul med jord, sand eller småsten och lägga i stenar, pinnar samt kanske plantera en liten växt däri kan du lägga grunden för en unik miniatyrvärld. Välj ut ett lektema och fyll sedan på med leksaker utifrån detta, såsom leksaksdinosaurier eller -bilar. Barnen kommer älska att få utforska miniatyrvärlden! En träplanka från en miniatyrvärld till en annan gör det till och med ännu roligare att leka, för då kan barnen köra leksaksbilarna mellan världarna.

7. Klätterställning

Ordentligt fastspikade på en ställning eller vägg kan hjulen bli roliga klätterinslag. Det finns nästan inga gränser för hur kreativa folk har varit i skapandet av klätterställningar med däck. Somliga har gjort bikupeformade ställningar medan andra har gjort enorma däckberg eller mer traditionella klätterväggar.

8. Tunnel

Flera stående däck i rad blir en ultimat tunnel som antingen kan stå för sig själv eller införlivas i hinderbanan.