Barn och djur har alltid varit en bra kombination på många olika sätt. Vare sig det rör sig om ett husdjur eller kanske ridskola eller till och med en 4H-gård så är djur bra för barn. Att umgås med djur är lättsamt, kravlöst i många fall och utvecklar empatin och respekten för andra levande varelser. En bieffekt är att det ofta förekommer frisk luft och motion i alla väder som barnet oftast inte upplever som just frisk luft och motion eftersom det är djuret som är i centrum.

Ridning

Att gå på ridskola kan man börja med redan i tidig ålder, men störst behållning av det har barnet oftast efter 6 års-åldern, då det börjar bli riktig ridning och inte endast ponnyridning. Här stärker barnet balansen och koordinationen samtidigt som det i ett stall finns en mängd varierande uppgifter som kräver lite muskelstyrka och uthållighet. Det finns en luden kompis som tålmodigt låter sig klappas och gosas med eller borstas i timmar, och som aldrig dömer ut vissa klädesmärken eller vilken färg det är på mössan. Att lära sig hantera stora tunga djur kan ge ett ökat självförtroende för barnet och en bättre självkänsla. I ett bra stall förekommer heller ingen mobbing, utan det gemensamma intresset förenar över gränserna. Barn i olika åldrar kan bli vänner för livet. Ska barnet ha egen häst i framtiden krävs det dock ett stort engagemang från dig som förälder eftersom det är du som är ansvarig för hästen och inte kan begära att ett barn ska kunna ta det fulla ansvaret, vare sig du betalar kalaset eller inte.

Hundar

Hundar som fritidsintresse finns det många barn som har, och ännu fler familjer har en sällskapshund. Inom hundsporten finns ett antal olika grenar och kanske någon av dem skulle kunna locka barnet att engagera sig? Ska barnet få en egen hund gäller samma sak som med en häst, det är du som förälder som har det yttersta ansvaret för att djuret blir ordentligt skött med allt vad det innebär. För barn som tycker om att visa upp sig finns en utställningstyp som kallas Barn med hund och mindre barn får gå in i utställningsringen och visa upp sin hund inför domaren. När barnet blir lite större finns en tävlingsgren som heter Junior Handling, och här bedöms inte hunden, utan barnets förmåga att visa upp hunden för domaren.

Tycker barnet om dans och musik finns Freestyle och Heelwork to Music som går ut på att sätta ihop ett program av olika rörelser till musik och göra en uppvisning tillsammans med sin hund.

Andra husdjur

Det finns andra husdjur att välja på som kräver mindre tid än en hund. En kanin eller ett marsvin kan också vara trevliga kompisar. En katt också, men den är inte alltid så social eller vill kanske inte lära sig tricks.

Oavsett vilket djur det handlar om är det viktigt att barnet läser på och lär sig så mycket som möjligt om det valda djuret och följer alla skötselråd som finns. Att hålla på med djur lär barnet att ta ansvar, vilket är en viktig egenskap idag.