Om ni som familj är sugna på att skaffa ett husdjur och har barn, kan det bli en gyllene kombination. Att ha husdjur skapar aktivitet och engagemang. En hund, katt eller kanin är till glädje och lycka för hela familjen, om ingen är allergisk vill säga. Då får man fundera på alternativ, för det går att ha husdjur även om någon lider av pälsallergi.

Varför ska man ha husdjur?

Forskning visar att människan mår bra av husdjur. Husdjur används ibland som tröst och stimulans för gamla människor på äldreboenden och samma sak gäller för yngre människor. Barn lär sig ta hänsyn till hunden eller kattens behov, de lär sig att leka med den och de får omsorg tillbaka när de är ledsna och kan söka tröst genom att krama eller klappa sin vän. Det handlar om barns EQ vilket de har nytta av hela livet, när de interagerar med både människor och djur.

Välj en kanin

Familjen som aldrig haft några husdjur kan mjukstarta med kaniner. En kanin är mjuk och mysig men kräver inte mer omsorg än att de har en bra bur att bo i, mat och möjlighet att röra på sig. Enligt svenska rekommendationer ska kaniner inte leva ensamma så var beredd på att skaffa två stycken. Fundera också över om kaninerna ska bo inomhus, utomhus eller både och. Bor de inomhus skaffar man en inomhusbur, men om det finns möjlighet att ha dem utomhus, blir det en helt annan sak. Då kan man skaffa ett rejält och snyggt kaninhus i trä med möjligheter för kaninerna att få tillgång till gräset under buren. Det blir en annan livsupplevelse än att bo inomhus. Ett roligt tips är att åka till byggmax tillammans och köpa material så att det går att bygga ett eget hus. Färdigproducerade kaninhus är ganska dyra, så kombinera de ekonomiska aspekterna med nytta och nöje. Ni kan bygga ett enklare hus själva och det blir en mysig stund tillsammans med barnet, vilket stärker er relation.

Hund eller katt?

En mycket vanlig fråga är om man ska ha hund eller katt. Många familjer vill gärna ha husdjur som är lite skojigare än en kanin och de absolut vanligaste husdjuren i Sverige är hundar och katter. De flesta inser att det är mer jobb med en hund än en katt, då katten upplevs som mer självständig och är nöjd om den får mat, lite stimulans och får sova i fred. En hund däremot, behöver ses om nästan som ett barn. Skaffar du en valp behöver den tränas att bli rumsren och den behöver rastas flera gånger per dag, hela sitt liv. En katt går oftast att släppa ut, beroende på var du bor, och den kan rasta sig själv men en hund kan du aldrig låta springa iväg ensam. Å andra sidan kan en hund ge er så mycket mer tillbaka socialt, då den vill vara med i familjen som är dess flock. Föräldrar som är medvetna om hur mycket det kan påverka barns emotionella utveckling