Tonåren är en omvälvande tid för de flesta och tyvärr är det många som tidigare har varit aktiva inom en idrott som slutar när de blir tonåringar. Eftersom fysisk aktivitet är viktigt för att ha en bra hälsa och för att må bra psykiskt gäller det att inspirera ungdomar till att fortsätta att träna.

Allmän träning

Om tonåringen inte vill vara aktiv inom en idrottsförening finns det många andra bra aktiviteter som ger god effekt på kondition och styrka. Gymträning eller klättring inomhus på ett klättercenter är bra exempel på en roliga aktivitet för tonåringar som förbättrar den allmänna styrkan. Träning behöver dock inte utföras på ett träningscenter utan ett hemmagym fungerar minst lika bra. Inred en del av ett rum eller ett helt rum med funktionell utrustning för både styrketräning och kondition. Hos gorilla sports hittar du träningsbänkar och allt annat som behövs för att inreda ett snyggt och praktiskt hemmagym. Med en bra bänk, några hantlar och en skivstång går det att få bra träning för hela kroppen och dessutom är träningen alltid nära till hands. Komplettera med gummiband och en mjuk träningsmatta för att kunna utföra liggande övningar. Några enkla och bra övningar för hemmagymmet är knäböj, utfall och bänkpress.

För tonåringen som vill förbättra sin kondition är löpning ett effektivt sätt som inte kräver någon dyr utrustning eller speciella lokaler. Med ett par bra skor och bekväma träningskläder är det bara att öppna dörren och sticka ut och springa. Varför inte kombinera löpningen med ett styrkepass i hemmagymmet för att träna både styrka och kondition?

Organiserad idrott

För tonåringen som vill bli bra på en specifik idrott finns det många olika idrottsföreningar att välja mellan. Lagsporter som till exempel fotboll eller basket ger tonåringar ett socialt sammanhang och bidrar också till att utveckla deras förmåga att kommunicera med olika typer av människor. Ungdomar som istället vill satsa på en individuell sport har också många sporter att välja mellan som till exempel friidrott, ridning eller simning.

Tonårstiden är en mycket viktig period för den som vill nå långt inom sin idrott eftersom kroppen då är stark och klarar av att träna hårt och ändå återhämta sig snabbt. I 14-17 års åldern passar det därför med allt mer avancerad träning och tävling. En långdistanslöpare kan till exempel lägga till flera tuffa intervallpass i veckan och även börja med regelbunden styrketräning.

Eftersom tonåren är en jobbig period för många gäller det att se till att träningen är så lustfylld som möjligt. Rätt val av sport är därför extra viktigt under denna period för att inte träningen ska riskera att falla bort. Ytterligare en viktig faktor är att träningen är lättillgänglig och inte ligger för långt bort från hemmet eller skolan.