Bollsporter är de vanligaste aktiviteterna, och då särskilt fotboll och handboll. Fördelarna med bollsporter är att det i många fall är lagsporter där barnet måste lära sig att vara en del av laget. Att vara med i en idrottsförening ger en bra grund att stå på, inte bara den fysiska delen med träning och kondition, lagkänsla och vinnarskallar, utan även att lära sig ansvar och att vara en förebild för dem som är yngre. Ofta håller idrottsföreningen i olika evenemang som medlemmarna hjälper till med att genomföra och här brukar även barnen få hjälpa till.

Lära sig ta en förlust

Något som är väldigt viktigt bland barn är att lära sig ta emot konstruktiv kritik och att kunna ta en förlust. Detta kan vara riktigt värdefull kunskap att ha inför det kommande livet. Alla kan inte vinna, och även barn behöver få kritik, men den ska ges på ett bra sätt. Det ska lyfta barnet, inte trycka ner det. Uppmuntran är viktig och någon som är duktig på att ge kritik på ett bra sätt kan med själva kritiken lyfta ett barn. Ett bra sätt är att berömma något som barnet gör bra för att avsluta med vad barnet behöver öva mer på och hur barnet ska göra istället. Då blir det utvecklande. Lagsporter ska handla om att ha kul och utvecklas, både individuellt och som team, och därför är lagets förluster en viktig del i barnets utveckling.

Fördelar med bollsporter

Det finns faktiskt många fördelar med just bollsporter för dig som förälder. En fotbollsmundering kostar betydligt mindre än en egen ponny och övning kan ske hemma på bakgården. Det ger en bra konditionsträning för barnet som verkligen får röra på sig och förbättra sin kroppskontroll och koordination samt bollsinne. Detta är som tidigare sagt även bra för hjärnans utveckling och för minnet. Barnet har möjligheter att stifta nya bekantskaper på större turneringar, åka på läger både i Sverige och utomlands och skaffa vänner för livet.

Inom idrottsvärlden förespråkas en antidrogpolicy och det råder oftast förbud mot alkohol på cuper och turneringar så barnet lär sig redan tidigt om bra kost, mellanmål och att hålla sig borta från rökning.

Barnet lär sig också att vara en förebild för yngre barn eftersom äldre ofta hjälper till att vara funktionärer och domare på knatteeventen. Det går även att skaffa vidare träning som olika slags domare, ledare och funktionärer, vilket är bra för ansvarskänslan.