Barn och verktyg låter kanske inte helt förenligt, men i vuxet sällskap kan även små barn lära sig hantera redskap. De vassare och tyngre föremålen bör man kanske vänta med, men ju tidigare barnen får testa desto snabbare utvecklar de en respekt och förståelse för dessa verktyg. Exakt vad man väljer att bygga beror förstås på erfarenhet, utrymme, tidsåtgång, budget, m.m. men det finns projekt som kan snickras ihop utan större krav.

Fågelholk – en enkel startpunkt

Genom att bygga en fågelholk kan barnen få sin första erfarenhet av användbar konstruktion. Dessutom kommer den vara till glädje för fåglar, och barnen kan se hur deras lilla bygge kommer till nytta. Material finns att köpa i butiker som Buildor, där man kan hitta pålitliga verktyg och redskap. För att göra projektet ännu roligare kan man också dekorera holken, vilket kan göra det extra spännande för de yngre, och tillför ett moment de kan hantera utan handledning.

Lite större utmaningar

För de äldre barnen, och för föräldrar som inte räds något att bita i, är trädkojor ett spännande projekt att ta sig an. Det är viktigt att kolla upp eventuella regler kring byggandet, och var kojan placeras, för att undvika konflikter med grannar eller myndigheter. Valet av träd tåls att tänka på då det måste klara vikten av kojan utan att ta skada. En stabil plattform, som utgör kojans golv, är A och O för ett lyckat bygge, innan barnen kan få friare händer.