Det kan låta som ett fantasiscenario men att få tonåringar intresserade av virkning är faktiskt ingen omöjlighet. Idag är det populärt med handarbete för alla åldrar och det har medfört att även yngre människor sysslar med allt som har med garn att göra. I sociala medier och på YouTube läggs det ständigt ut nya, coola mönster och tekniker och det är ett fantastiskt sätt att hålla teensen sysselsatta i hemmet.

Särskilt du som har möjlighet att jobba hemifrån har extra stort behov av lite lugn och ro. Visst är det suveränt att arbeta i hemmet men då krävs att du får ordentligt med egen tid. Dagens ungdomar förväntar sig mycket mer stimulans än förr i tiden, då barn lekte med kottar i brist på annat att göra. Visst kan du parkera dem framför ett dataspel, men med handen på hjärtat är det väl bättre att motivera till mer kreativitet?

Döskallar, virus och graphgans

Fördelarna med virkning är många: det är lätt, går ganska snabbt och blir väldigt snyggt. Det finns dessutom massor att virka, till exempel hattar, sjalar, kuddar, gosedjur, tröjor och actionfigurer. Med hjälp av enkla appar kan tonåringen designa egna så kallade graphgans, där en bild omvandlas till ett stick- eller virkmönster. Ungdomarna kan med det göra exempelvis filtar och kuddfodral med sina idoler eller favoritlags maskotar, och kommer i processen göra polarna gröna av avund.

Det finns också både snygga och roliga mönster som är lätta att följa på nätet antingen genom videor eller i skrift. En sjal eller långkofta i spets som ser ut som en massa döskallar eller en så kallad virussjal är inte bara tacksamma projekt, de blir dessutom jättesnygga. Ju duktigare de unga blir, desto mer kommer de vilja skapa och vem vet, så småningom är det kanske de som lägger ut tips och videor på nätet.