Som barn är det inte alltid lätt att veta vad man tycker om. Med föräldrars hjälp och kompisars rekommendationer blir det lite enklare att prova på nya saker och på så sätt kunna klura ut vad man faktiskt gillar. Det är viktigt för barn och ungdomar att ha något att sysselsätta sig med på fritiden, annars är det lätt hänt att de hamnar i trubbel senare i livet.

Slussa in barnen på aktiviteter i ett tidigt skede

När barnen blir lite äldre, sådär 6 år gamla och mer, är det bra om du som förälder dels är lyhörd inför vad ditt barn tycker om att göra, dels vad barnet kanske skulle tycka om att göra. Det är helt okej om ni testar flera olika aktiviteter innan barnet faller för något som han eller hon verkligen uppskattar.

Det är inte säkert att ditt barn gillar sport, dock kan det vara bra om så är fallet, speciellt för pojkar som bevisligen behöver röra extra på sig under sin barndom och tonårstid.

Vissa barn börjar intressera sig för sitt kommande yrke redan när de är små. Kanske ser du ditt barn vara extra duktig på matematik och att spara pengar, att ekonomen inuti är på väg att födas. Eller så ser du att ditt barn är en bra ledare och teamkamrat i klassen, vilket banar väg för kurser från kompetens express senare i livet.

Tänk på att även om du bör låta ditt barn göra saker som innebär stillasittande ett tag, så är det viktigt att inte låta det går för långt. Bestäm hur många timmar om dagen barnet har rätt att spela dataspel, eller titta på TV. Någon form av lek eller sportaktivitet är A och O, annars kan en aggressivitet utvecklas och inte minst en övervikt. Olika aktiviteter gör också att barnet får en social kompetens och hittar nya och likasinnade kompisar, kanske för resten av livet.

Var inte för pressande

Det har framkommit att många föräldrar pushar sina barn till det yttersta på matcher eller träningar för att få dem att prestera mer. Detta är ingen bra idé, det bidrar bara till att barnet förlorar sin motivation. Låt barn ha kul, oavsett vilken aktivitet det rör sig om, annars riskerar du som förälder att hamna i stora konflikter senare.