Unga barn ska inte styrketräna på gym innan de är färdigväxta sägs det, men det är en sanning med modifikation. Många hänvisar till det här för att inte träna alls, och med naturen som gym finns det mycket du kan göra med ditt barn. Det kända Kalvinknatet inbjuder varje år tusentals barn till ett lopp där alla får pris. Förutom det så finns det många fler lopp för barn, anpassat till en svårighet för just barn i fråga om längd och utmaning. Vill ni inte springa finns det mycket annat som erbjuder motion, frisk luft och lite spänning i vardagen. Klättring eller parkour kanske kan passa den smidiga?

Massvis av forskning visar att motion och träning är bra för barn och ungdomar, och att ju aktivare du är som barn desto större är sannolikheten att du är aktiv som äldre också.

Parkour – vad är det?

Parkour går ut på att träna hela kroppen, att vara smidig och att kunna ta sig över och igenom olika hinder. Det går att likna vid en hinderbana, och för de riktiga entusiasterna är det höga höjder och hustak som kan gälla likväl som murar och smala räcken. När det gäller barn räcker det att träna på trädstammar, bänkar, räcken och annat som finns i omgivningarna. Du som förälder får helt enkelt hålla ett öga på vad barnet sysslar med. Fördelen med just parkour är att det blir ett äventyr eftersom målet är att ta sig framåt på olika sätt. Här tränas smidigheten, balansen, att landa mjukt och att använda hela kroppen. Det finns flera olika hopp och rörelser som har franska termer, eftersom sporten ursprungligen kommer ifrån Frankrike. Den finns inte som direkt tävlingsform men det kommer kanske i framtiden. För den som vill börja med parkour finns det föreningar i många städer och det finns även renodlade parkourparker där du kan hoppa och klättra av hjärtans lust, både inomhus och utomhus. Är du och ditt barn nybörjare så finns det instruktörer i föreningarna och eftersom detta är något för alla åldrar kan både barn och vuxna hålla på med det tillsammans. Alla rör sig efter sina egna förutsättningar och ambitioner.

Andra aktiviteter

Det finns fler aktiviteter. Alla kanske inte är förenade med en rejäl pulshöjning som scouternas verksamhet, men i scoutverksamheten lär sig barnet att samarbeta och lösa uppgifter samt andra nyttiga kunskaper som hur man gör upp eld, använder ett stormkök och gör vindskydd. Ett plus är att föreningarna ofta har utbyte och läger med föreningar i andra länder så det skapar spännande kontakter och möten.

Vill man kombinera löpning med problemlösning kan orientering vara något som passar. Att kunna orientera sig är bra vare sig du vill tävla eller låta bli att komma vilse på skogspromenaden.