Att träning och motion under rätt former är bra för alla åldrar är ganska känt vid det här laget, men att tonåringar faktiskt kan börja träna med vikter är inte lika allmänt känt. Det finns forskningsrapporter som visar att även unga mår bra av styrketräning och att det inte är farligt. Som med all träning gäller det dock att det utförs på rätt sätt.

Allsidig träning är bra

För den som vill hålla sig i trim är styrketräning ett bra komplement till konditionsträning och allt fler unga börjar söka sig till gymmen nu. Vissa gym har till och med en egen tjejavdelning för att tjejerna ska kunna få träna i lugn och ro utan testosteronstinna pojkar som stirrar på kvinnliga kroppsdelar.

En av fördelarna med att träna just på gym är att det finns instruktörer att fråga och få hjälp av samt att det ofta finns träningspass i grupp att boka in sig på för den som vill det. Kompisgänget kan träna tillsammans och samtidigt få lite social samvaro och peppa varandra med träningen. Att träning för unga skulle vara direkt skadlig är en total myt, men tränar du fel blir det överansträngningar och felbelastningar som för vilken annan människa som helst. Att träna på gym kan vara en perfekt aktivitet för en äldre tonåring.