En kul aktivitet som är för äldre barn och vuxna är geocaching. Det kan beskrivas som ett mellanting mellan skattjakt och orientering men utan tävlingsmoment. Geocaching kan göras i både stadsmiljö eller skog och mark, och kan vara utmanande och klurigt.

Hur går det till?

Det finns små lådor och burkar utplacerade på olika koordinater. I lådan finns ett litet block och oftast en penna där du skriver ditt användarnamn och datum. Du kan se när cachen senast hittades, vem som hittade den och hur många de var i gruppen. Ibland kan det ligga ett meddelande i burken eller kanske ett föremål. Vissa föremål kan be om skjuts till andra ställen.

Du slår in de olika cachernas koordinater i din GPS eller laddar ner kartor till din mobil och sedan är det bara att ge dig ut och leta. Cacherna ska loggas online när du är klar, vilket kan göras när du kommer hem om du vill.

Det finns olika svårighetsgrader på lådorna. En del är pyttesmå och väldigt svåra att hitta i oländig terräng, andra är betydligt lättare, och detta står när du väljer ut vilka du vill ge dig efter. Detta är ett kul sätt att kombinera modern teknik med naturupplevelser, skattjakt, frisk luft och motion.