När barnet blir tonåring händer väldigt mycket med både kropp och knopp och en period av frigörelse börjar. Detta brukar inte sällan även te sig som ändrade fritidsintressen. Tjejen som alltid varit i stallet får killar i huvudet och det är något nere i byns centrum som drar om kvällarna. Intressena börjar spela mindre roll och tonårslivet och de sociala gemenskaperna börjar sökas utanför de tidigare trygga zonerna. Killen som alltid tyckt att innebandyn varit det roligaste som finns börjar plötsligt hänga med kompisarna på stan och verkar mer och mer intresserad av den där pipande mobiltelefonen som sitter som klistrad i handen. Känns detta igen? Då har du med största sannolikhet en tonåring i hushållet.

Sociala medier

Ett stort intresse för tonåringen är sociala medier där en stor del av de sociala kontakterna finns. Det är olika grupper och chattar, det skickas bilder och det ska läggas ut mängder med bilder. Här får du som förälder försöka hålla lite koll på vad som faktiskt händer, för sociala medier är en hård värld där många olämpliga saker förekommer. Unga flickor skickar lättklädda bilder mot att få in en hundralapp via swish och bilder sprids lätt, snacket kommer igång och det blir problem och kanske mobbning. Prata med ditt barn om sociala mediers negativa inverkan, om vad som händer ute i stan och bry dig. Visa att du finns.

Hänga på stan

Att ungdomar uppehåller sig på stan om eftermiddagar och kvällar är inget nytt, och knappast en vettig aktivitet heller, men ändå en sysselsättning de ägnar sig åt. Var observant på vilka ditt barn umgås med, var de är och vad de gör så att inget farligt händer eller utförs. Det är väldigt lätt att hamna i trubbel en kväll på stan.