Många föräldrar oroar sig för att deras barn spenderar för mycket tid framför skärmen. Undersökningar visar att allt fler unga idag lägger många timmar om dagen på att surfa på nätet, hålla på med sociala medier och spela dataspel. Det finns dock sätt att få ut dina barn genom att dra fördel av deras intressen. Ett sådant är cosplay, där de klär ut sig till sina favoritfigurer och till och med inreder sina rum med detaljer från sina dataspel.

Du hittar tusentals gadgets, samlarfigurer, keldjur, kläder och accessoarer från Gameloot där spelvärlden förvandlats till fysiska objekt. Här kan du finna allt från underkläder och mössor till hoodies och jultröjor i World of Warcraft- eller Harry Potter-anda, och roliga väskor och paraplyer som designats efter Minecraft eller Batmanfigurer.

Mutor och belöningar

Med handen på hjärtat är det inte alltid så himla lätt att resonera med barn på ett pedagogiskt och moget sätt. Tjat fungerar definitivt inte och skapar dålig atmosfär. Då är det dags att ta till ett av de främsta vapnen i artilleriet: mutan! Det finns inte ett barn i världen som inte vill ha ett visst samlarobjekt eller en specifik poster till sitt rum. Gör föremålet till ett löfte om de diskar varje dag i en vecka eller om de följer med ut på promenad i sammanlagt tio timmar. Självfallet ska det här inte ske hela tiden, men om du känner att du behöver ta till ett belöningssystem kan barnens favorithjältar och -spel bli till stor hjälp.

Cosplay och kul aktiviteter

Genom att klä ut sig till olika figurer, verkliga eller från fantasivärlden, får ditt barn inte bara tillfälle att ha kul utan kan dessutom bonda med sina vänner och få nya kunskaper. De kan till exempel lära sig att tillverka egna dräkter och ställa upp i tävlingar med dem, de kan bilda sportlag på fritiden med superhjältar mot skurkar och gå med i intresseklubbar. Cosplay kan också hjälpa dem med skolan, exempelvis genom att spela historiska figurer och därmed lära sig om allt från vikingar till svenska kungligheter.

Ju mer intresset odlas desto mer kan du som förälder långsamt uppmuntra dina barn att förflytta sig från skärmvärlden till den fysiska verkligheten, och det behöver inte ens kännas som ett straff. Istället blir barnets liv roligare och intressantare och får nya, spännande inslag.