I tonåren är det många som provar att dricka alkohol för första gången. I vissa fall gillar man det inte alls och då dricker man inte mer. Andra gånger tycker man om smaken och då kan det ske att man dricker regelbundet. Det kan också ske att man tidigt landar i ett beroende. Som förälder eller annan vuxen närstående till barn och unga har man ett stort ansvar i att se till så att barnen inte kommer i kontakt med för mycket alkohol. Man bör också hålla koll på barnens aktiviteter och säga ifrån om de inte är lämpliga.
Ändrade intressen kan medföra faror
När barnet blir äldre kan det ske att dess intressen ändras och barnet kan börja spendera mer och mer tid med vänner eller ute på stan. Det här är saker som kan innebära en del faror för barnet eller tonåringen. Som förälder kan det vara bra att fråga barnet vem denne umgås med och vad de egentligen gör, speciellt om umgänget främst sker på kvällar och nätter. Det kan också vara bra att sätta gränser för tonåringens umgänge. En trettonåring bör inte vara ute på stan en hel natt och då kan man som förälder sätta ner foten för att förhindra olyckor.
Lätt att få tag i alkohol
I dag har det blivit allt lättare att få tag i alkohol. Som vuxen kan man till exempel beställa från Vinoteket, eller handla på Systembolaget. Man kan också dricka alkohol på pubar och restauranger. Även för personer under 18 år har det dock blivit lättare att köpa alkohol. Det finns många personer som köper ut på Systembolaget, och andra smugglar in sprit. Många barer slarvar också med att kontrollera legitimationer.
Åldersgränser och falska legitimationer
För att köpa alkohol på Systembolaget måste man vara minst 20 år gammal. För att dricka på en restaurang eller bar räcker det om man är 18 år. Men många ungdomar klarar sig förbi åldersgränserna genom att skaffa falska ID och legitimationer. Som förälder är det här bra att hålla koll på.
Aktiviteter utan alkohol
Som vuxen kan det vara bra att se till att barn och ungdomar tidigt leds in i aktiviteter där alkohol inte förekommer. Det kan vara olika sporter, religiösa evenemang av olika slag, körer eller kanske fotografering. Det finns en hel del aktiviteter att välja mellan och det finns i regel något som passar för alla, oavsett hur gammal man är. Genom att utföra olika aktiviteter tillsammans som familj minskar man också ner tiden barnet är ensamt och dessutom kan man bygga upp ett starkare förtroende med sin tonåring. Om ett bra förtroende finns är chansen större att barnet berättar om något har skett vid till exempel en vistelse på stan.