Som förälder är en av de viktigaste uppgifterna du har att lära ditt barn att stå på egna fötter. Det börjar mycket tidigt, exempelvis genom att barnet får ha ett eget rum eller lära sig leka på egen hand, och fortsätter upp i tonåren. Många hävdar att det till och med håller på mycket längre än så.
När barnen är riktigt små är det relativt lätt att få in dem på olika banor men när tonårsandan börjar nalkas blir det plötsligt lite knepigare. Från att ha varit världens bästa mamma eller pappa blir du nu jordens pinsammaste och en äldre version av trotsåldern börjar komma fram. Det finns dock hjälp att få, och en mycket bra start är gå med i Yepstr’s blogg som är en samlingsplats för ungdomar men också innehåller massor av hjälp och goda råd för föräldrar.
Hur funkar det?
Genom att gå in på Yesptrs hemsida eller ladda ner appen får du tillgång till ett antal artiklar om allt som har med tonåringar, familjeliv, jobb och vardag att göra. Du kan till exempel få tips om vilka aktiviteter som passar när du vaktar barn, vilka jobb som passar den som har Asperger och hur en hund kan berika livet. Det finns också många personliga berättelser om hur läxläsningsassistans fungerar eller hur en tonåring kan förbättra självförtroendet, liksom råd om när och hur det är bäst att flytta hemifrån.
Tonårsåldern innebär både en fysisk och mental förändring som kan yttra sig på många sätt. Barnets intressen blir förändrade, ofta ganska radikalt, och en hel del hemlighetsfullhet börjar karaktärisera personligheten och uppförandet. Många förälder tycker att det här är ganska jobbigt men då gäller det att komma ihåg att det är en viktig del av självständighetsprocessen och att den inte är permanent.
Kontroll och engagemang
Självfallet är det viktigt att låta tonåringen bli sin egen person men samtidigt är det fortfarande frågan om ett barn som inte alltid gör de bästa valen. Genom att hålla ett öga på saker som surfande på nätet och vilka umgänget består av har du koll på vad som händer. Det är också viktigt att hålla kommunikationsvägarna öppna och att engagera dig i tonåringens liv genom att uppmuntra och stötta. Gör saker tillsammans men låt tonåringen välja aktiviteter, se på filmer tillsammans eller gör något fysiskt som att spela badminton eller campa ihop. Med hjälp från nätet och dina omgivningar kan du och din tonåring få ett mer harmoniskt förhållande och barnet bli vuxet på ett inspirerande och tryggt sätt.